AEX-bedrijf kan voorbeeld nemen aan jaarverslag van niet-beursfondsen

  • 5

AEX-bedrijf kan voorbeeld nemen aan jaarverslag van niet-beursfondsen

Grote AEX-ondernemingen kunnen nog iets leren van de jaarverslagen van niet-beursgenoteerde bedrijven. Zij hebben door de bank genomen meer aandacht voor hun concurrenten, hun marktaandelen en de verschillen in prestaties met concurrenten (benchmarking).

Daarnaast wekken de vele pagina’s aan beloningsparagrafen over wat de top van het bedrijf jaarlijks verdient met daarbij de bonussen, en de beloning in aandelen of opties inmiddels eerder ergernis op dan tevredenheid over de openheid.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de jury van de FD Henri Sijthoff-prijs, de jaarlijkse prijs van het FD voor de beste financiële verslaggeving door beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven.

Het wachten is op een bondig zogenoemd remuneratieverslag van slechts enkele pagina’s, wat maar bij uitzondering in het Nederlandse bedrijvenlandschap voorkomt. De huidige aanpak leidt tot kwantitatieve onevenwichtigheid in de rapportages, constateren de drie juryleden: oud-Rabobank-commissaris Erik van de Merwe, topman van de vermogenstak van familiebedrijf Edmond de Rothschild Roderick Munsters en hoogleraar externe verslaggeving Frans van der Wel.

AEX-bestuurders blijven vaak steken in het slechts melden van het financiële reilen en zeilen

Klanttevredenheid

Ook stellen zij vast dat AEX-bestuurders in hun jaarverslagen te vaak blijven steken in het alleen maar melden van het financiële reilen en zeilen van hun eigen ondernemingen en de impact op de maatschappij.

Het is bijvoorbeeld nog zoeken naar overzichten van concurrenten en hun marktaandelen en de verhouding tot vergelijkbare bedrijven (benchmarking). Klanttevredenheidsonderzoeken en ook rapporten over de tevredenheid van het personeel zouden tot het standaardrepertoire in de jaarverslagen moeten behoren, maar dat blijkt in de praktijk niet zo.

Persoonlijk voorwoord

De drie genomineerden in de categorie AEX — ING, AkzoNobel en Randstad — maken op deze punten goede sier met hun jaarverslagen over 2015. Zo gaat ING uitdrukkelijk in op innovatie en ‘disruptors’ in de financiële sector, waar zogenoemde fintechbedrijven in opmars zijn.

AkzoNobel laat goed zien wat het doet voor de samenleving, terwijl Randstad een uitgebreid overzicht geeft van de landen waar de uitzendorganisatie actief is.

Verder vinden de juryleden het prettig dat er meer aandacht is voor een persoonlijk voorwoord door de ceo. Dat moet echter geen promotiepraat worden, want ook tegenslagen zouden eerlijk moeten worden gemeld. Sommige kleinere bedrijven doen dat al wel.

Zo prijst de jury in de categorie ‘overig’ Fugro. De bodemonderzoeker besteedt ruim aandacht aan de problemen in de olie- en gasindustrie. Andere genomineerden in de categorie ‘overig’ zijn: PostNL, Sligro en TKH Group. PostNL geeft een goed inzicht in de marktontwikkelingen en de belangrijkste bedreigingen. Supermarktketen en groothandel Sligro munt uit door een goed marktoverzicht en techbedrijf TKH Group is helder over de vier kerntechnologieën, aldus het juryrapport.

Waardering

Spoorbedrijf NS (categorie ‘niet-beursgenoteerd’) doet uitgebreid verslag van onder meer de affaire met de aanbesteding van busvervoer in Zuid-Limburg en de parlementaire enquête naar de snelle trein Fyra. Daarvoor is waardering bij de juryleden. Netbeheerder Alliander, de andere genomineerde in de categorie ‘niet-beursgenoteerd’ meldt veel over de stakeholders.

Ook is er waardering voor ‘integrated reporting’. Daarbij maakt een bedrijf inzichtelijk hoe duurzaam het bezig is en hoe strategie en goed ondernemingsbestuur maatschappelijke waarde opleveren.

Bij het hoofdstuk over de commissarissen signaleerden de juryleden een lichte verbetering. In de beste gevallen komen ook discussiepunten en opmerkingen van de externe accountant over de kwaliteit van de organisatie — de zogenoemde managementletter — aan de orde.

In de slechtste gevallen blijft het betrokken hoofdstuk beperkt tot een opsomming over de aanwezigheid van de commissarissen bij de vergaderingen en de mate waarin wordt voldaan aan de eisen van goed ondernemingsbestuur.

De jury heeft negen ondernemingen genomineerd voor de prijzen in de drie categorieën (zie de tabel). Op 25 oktober worden de winnaars bekendgemaakt.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1168929/aex-bedrijf-kan-voorbeeld-nemen-aan-jaarverslagvan-niet-beursfondsen


5 Comments

order ivermectin 3 mg

augustus 27, 2021at 7:20 pm

ivermectin 6mg tablets

stromectol 12mg

zithromax-azithromycin

oktober 5, 2021at 9:45 pm

zithromax z-pak 250 mg

zithromax without prescription

stromectol 15 mg

november 24, 2021at 12:45 am

ivermectin 9mg

buy stromectol pills

walmart cialis

januari 9, 2022at 3:09 pm

cialis over the counter

cialis cost per pill walmart

buy ivermectin 12mg otc

februari 15, 2022at 8:12 am

ivermectin cost australia

ivermectin 3mg pills